17.11.2022 10:00:00Mitä yhteisauto tarkoittaa ja miten se toimii?

PlanBil

17.11.2022 10:00:00Mitä yhteisauto tarkoittaa ja miten se toimii?

Yhteisauto on ajoneuvo, jota useat ihmiset käyttävät. Yhteisauton omistaa yleensä yhteisautoa vuokrapalveluna tarjoava yritys, ja yrityksen asiakkaat voivat käyttää autoa lyhyen ajan sovelluksen kautta. Yleensä autoa käytetään kymmenistä minuuteista muutamaan tuntiin. Yhteisautot ovat yhä suositumpia kaupungeissa, koska ne tarjoavat kätevän ja edullisen tavan liikkua.

Mitä yhteiskäyttöauto tarkoittaa?

Yhteiskäyttöautoksi kutsutaan autoa, jota useat ihmiset pääsevät tarvittaessa ajamaan ja joita he käyttävät omiin tarkoituksiinsa. Yhteiskäyttöautoilu nähdään usein vaihtoehtona perinteiselle autonomistukselle, jossa yksi henkilö käyttää yksin ajoneuvoa. Yhteiskäyttöautot voivat olla yksityishenkilöiden, yritysten tai jopa kuntien omistuksessa.

Yhteinen autojärjestely tuttu ja toimiva tapa jakaa autoilun kustannuksia

Yhteisen autojärjestelyn voi tehdä monella eri tavalla. Yksinkertaisinta on antaa ystäville tai perheenjäsenille lupa käyttää ajoneuvoasi, kun et käytä sitä. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto, jos tarvitset vain satunnaista pääsyä autoon etkä halua oman ajoneuvon omistamisesta aiheutuvaa vaivaa tai kustannuksia. Huomioi kuitenkin, että yhteisen autojärjestelyn tekeminen edellyttää asumista lähellä autoa tarjoavaa henkilöä.

Toinen vaihtoehto on liittyä autojen yhteiskäyttöohjelmaan, jossa jäsenillä on pääsy ajoneuvojärjestelmään, jota he voivat käyttää pientä maksua vastaan lyhyen aikaa.

Miten yhteisauto toimii?

Yhteiskäyttöautoista on tulossa yhä suositumpi tapa liikkua, mutta miten ne toimivat?

Yhteiset autot ovat yleensä yhteisautoyhtiön omistuksessa, ja jäsenet voivat käyttää niitä tietyn ajan, yleensä tuntikohtaisesti. Käyttääkseen yhteistä autoa jäsenten on ensin rekisteröidyttävä jäsenyyteen autonjakoyhtiössä. Kun he ovat liittyneet, he voivat varata auton verkossa tai yhteisauton sovelluksen kautta.

Kun he ovat varanneet auton, jäsenet voivat avata sen lukituksen jäsenkorttinsa tai sovelluksen avulla. Jäsenen on sitten palautettava auto samaan paikkaan, josta hän nouti sen, kun hänen varausaikansa päättyy.

Jaetut autot ovat kätevä ja edullinen tapa liikkua, varsinkin jos sinun ei tarvitse käyttää sitä jatkuvasti.

Mitä yhteiskäyttöauto maksaa?

Yhteiskäyttöautoilu maksaa riippuen auton tarjoajasta 6 € - 20 € tunnilta. Planbil hinta/tunti alkaa 7 € eurosta ja hinta päivitetään jokaisesta alkavasta tunnista.

Yhteiskäyttöauto vs Perinteinen auton vuokraus

Lue lisää aiheesta Planbilin artikkelista ( Tähän linkkaus Yhteiskäyttöauto vs auton vuokraus )

Onko yhteisauto ekologisempaa kuin auton omistaminen?

Treehugger vastaa kysymykseen näin:

”Onko auton jakaminen parempi ympäristölle kuin auton omistaminen? Ja jos on, kuinka paljon? Useimmissa tapauksissa, joissa auton yhteiskäyttö on järkevää, se on todellakin vihreämpää kuin auton omistaminen.

Sijainnista riippuen jokainen yhteisauto voi korvata 6–20 autoa, ja suurin osa yhteiskäyttöautoista on uusimpia automalleja, joissa on uusin päästöjenhallintajärjestelmä. Tarjolla on yleensä monia polttoainetehokkaita vaihtoehtoja (paljon Prius-hybridejä, Civic-hybridejä, Yaris-kompakteja, jne).

Tämä on siis hyvä alku: Autoja on valmistettava vähemmän, ja yhteisautojen kalusto koostuu yleensä enimmäkseen ajoneuvoista, jotka ovat polttoainekulutuksen ja pakokaasupäästöjen osalta huippuluokkaa. Myös ladattavat hybridit ja sähköajoneuvot tulevat luultavasti pian osaksi yhteisautojen kalustoa.”

Kannustaminen ajamaan vähemmän tekee myös yhteiskäyttöautoista ekologisempaa verrattuna auton omistamiseen. Kun omistat auton, sinulla on jo erittäin korkeat kiinteät kulut (automaksut, vakuutukset, huollot), joten ylimääräiset kilometrit eivät vaikuta autoilun kustannukseen juurikaan polttoainekustannusta enempää. Yhteiskäyttöautosta maksamasi kustannus ja ajomäärän välinen suhde on paljon lineaarisempi. Kun ajat puolet vähemmän, maksat melkein puolet vähemmän. Tämä tarkoittaa sitä, että tarpeettomia matkoja tehdään paljon vähemmän ja yhteisautoa käyttävät asiakkaat kävelevät ja pyöräilevät paljon enemmän.

Lähteet

https://www.treehugger.com/what-is-car-sharing-and-how-does-it-work-4858485

Planbil – Tulevaisuuden autoilu

Planbil - Yhteiskäyttöauto vs auton vuokraus