17.11.2022 13:48:54Kaikki mitä sinun pitää tietää yhteiskäyttöautoista

PlanBil

17.11.2022 13:48:54Kaikki mitä sinun pitää tietää yhteiskäyttöautoista

Aikaa ennen älypuhelimia ja mahdollisuutta luoda monipuolisia sovelluksia, ajatus auton jakamisesta olisi kuulostanut mahdottomalta. Nykyään lähes kaikissa suurimmissa kaupungeissa on mahdollista käyttää arkipäivisin autoa, joka on ekologinen ja kustannustehokas vaihtoehto oman auton omistamiselle. Tästä syystä ihmiset, joilla on mahdollisuus käyttää vaihtoehtoisia kulkuvälineitä, kuten linja-autoja, metroa tai pyörää, ovat alkaneet luopua auton omistajuudesta ja siirtyä vuokraamaan aina tarpeen tullen auton yhteiskäyttöautopalvelun kautta. Tästä samasta syystä, käänteisesti myös useat auton omistajat ovat valmiita luovuttamaan avaimensa muiden harvemmin autoa tarvitsevien käyttöön pientä korvausta vastaan.

Mitä yhteiskäyttöauto tarkoittaa?

Planbilin artikkelista(Tähän linkki artikkeliin: Mitä yhteisauto tarkoittaa ja miten se toimii?) poiminto:

Yhteiskäyttöauto on ajoneuvo, jota useat ihmiset käyttävät. Yhteiskäyttöauton omistaa yleensä yhteiskäyttöautoa vuokrapalveluna tarjoava yritys, ja yrityksen asiakkaat voivat käyttää autoa lyhyen ajan sovelluksen kautta. Yleensä autoa käytetään kymmenistä minuuteista muutamaan tuntiin. Yhteisautot ovat yhä suositumpia kaupungeissa, koska ne tarjoavat kätevän ja edullisen tavan liikkua.

Yhteisautoilu on Suomessa nopeasti kasvava, mutta vielä uusi juttu eikä yhteisautoilun terminologia ole täysin yhtenäistynyt. Yhteisautoja kutsutaan myös yhteiskäyttöautoiksi, yhteisiksi autoiksi ja jaetuiksi autoiksi.

Kuinka helppoa yhteisauton vuokraaminen ja käyttäminen on?

Yhteisautot ovat tulossa yhä suositummaksi kulkuvälineenä erityisesti kaupunkialueilla. Ne tarjoavat kätevän ja edullisen tavan liikkua ilman auton omistamisen ja ylläpidon aiheuttamaa vaivaa.

Yhteiskäyttöautopalveluita tarjoavia yrityksiä on markkinoilla muutamia, kuten Planbil. Vuokrataksesi yhteisauton, sinun tarvitsee vain rekisteröityä Planbilin jäseneksi ja valita ajoneuvo, joka on saatavilla läheltäsi.

Yhteisen auton käyttö on helppoa – voit avata ovien lukituksen älypuhelimella ja maksu perustuu käyttämääsi aikaan. Esimerkiksi Planbilin tuntihinta alkaa 7 eurosta. Tämä tekee yhteiskäyttöautoilusta täydellisen lyhyille kaupunkimatkoille tai asioiden hoitamiselle kaupunkialueella.

Jos etsit edullista ja kätevää tapaa liikkua, kannattaa harkita yhteisauton vuokraamista.

Yhteisauton kustannukset

Ei ole mikään salaisuus, että auton omistaminen on kallista. Kuukausimaksujen, vakuutuksen, polttoaineen ja auton ylläpidon kustannukset ovat jo nyt suuret ja eikä helpotusta kustannuksiin näytä tulevan ainakaan lähitulevaisuudessa.

Mutta mitä vaihtoehtoja normaali kuluttajalla on? Monille ihmisille ainoa vastaus on auton yhteiskäyttö tai oman auton jakaminen korvausta vastaan.

Autojen yhteiskäyttö on palvelu, jonka avulla asiakkaat voivat käyttää jaettuja yhteisautoja maksua vastaan. Autot sijaitsevat tyypillisesti keskeisillä paikoilla ja niitä voi vuokrata tunti- tai päiväkohtaisesti. Planbil -yhteiskäyttöautopalveluun voit myös lisätä oman autosi, jonka käytöstä saat käytön määrään perustuvaa korvausta.

Kuinka paljon yhteisen auton käyttö siis maksaa?

Planbil artikkelissa (linkki: Yhteiskäyttöauton kustannukset - Mitä yhteisauto maksaa? ) vastataan lyhyesti näin. Se riippuu käyttämästäsi palvelusta ja kaupungista, jossa asut. Esimerkiksi Oulussa Planbilin veloitus alkaa 7 e/tunti.


Vakuutussuoja yhteiskäyttöautoilussa

Planbilin yhteiskäyttöautojen vakuutuksen omavastuu vahinkotilanteissa on 1000 €.

Yhteiskäyttöautoilun plussat ja miinukset

Yhteiskäyttöauton plussat ja miinukset verrattuna auton omistamiseen

+ Edullisuus - yhteiskäyttöauto on huomattavasti edullisempaa, varsinkin jos käyttöä on alle 10 kertaa kuukaudessa.

+ Mukavuus ja helppous – Yhteisauton käytössä voit keskittyä pelkästään ajamiseen. Palveluntarjoaja hoitaa yleensä kaiken muun

+ Ekologisuus ja ympäristöystävällisyys - yhteiskäyttöauto on omaa autoilua ekologisempaa

– Saatavuus – Toistaiseksi yhteisautoja on saatavilla ainoastaan tietyissä kaupungeissa ja tietyillä alueilla. Kannattaa tutkia tarkasti oman ympäristösi mahdollisuudet.

Mistä yhteiskäyttöautoja löytyy?

Voit tarkistaa alueesi tilanteen ja yhteisautojen saatavuuden osoitteesta https://planbil.fi/

Yhteiskäyttöautoja löytyy ympäri Suomen isoimmista kaupungeista, yleensä tiheästi asutuilta alueilta ja koulujen, kuten yliopiston ympäristöistä.

Autojen yhteiskäytön perusteet

Autojen yhteiskäyttö on uusi tapa käyttää autoja. Se on vaihtoehto auton omistamiselle, jossa ihmiset voivat jakaa ajoneuvoja oman tarpeen mukaan. On olemassa monia erilaisia yhteiskäyttöauto -yrityksiä, mutta ne yleisperiaatteeltaan toimivat hyvin samalla tavalla.

Autonjakopalvelua eli yhteiskäyttöautoa käyttääksesi sinun tulee ensin rekisteröityä yrityksen järjestelmään. Kuten Planbilin -mobiilisovelluksen käyttäjäksi. Tämä edellyttää yleensä rekisteröitymistä verkossa. Kun olet rekisteröitynyt käyttäjäksi, voit varata autoja tiettyihin aikoihin ja tietyistä paikoista.

Useimmat yhteiskäyttöautoa tarjoavat yritykset pyörittävät auton ja prosessin hallintaa mobiilisovelluksen kautta. Sovelluksen avulla voit etsiä käytettävissä olevia autoja ja varata niitä. Kun on aika noutaa autosi, käytät sovellustasi sen avaamiseen. Tämän jälkeen voit ajaa autoa varauksesi mukaan.

Autot

Yhteiskäyttöautot ovat yleensä hyviä perusautoja. Autoja, jotka kuluttavat vähän polttoainetta, ovat vähäpäästöisiä ja joiden moottorit kestävät pitkään.

Yleisimmät yhteiskäyttöautoja Planbilin autovalikoimassa ovat:

  • Volkswagen Golf
  • Skoda Fabia
  • Citroen C3
  • Volkswagen Polo


Lähteet

https://www.popularmechanics.com/cars/a9615/everything-you-need-to-know-about-car-sharing-16099125/

Planbil - Mitä yhteisauto tarkoittaa ja miten se toimii?