17.11.2022 13:41:41Autoilun oikea kustannus 2023 – paljonko auton omistaminen maksaa?

PlanBil

17.11.2022 13:41:41Autoilun oikea kustannus 2023 – paljonko auton omistaminen maksaa?

Auton omistaminen voi tulla kalliiksi, varsinkin kun huomioidaan kaikki auton ylläpitoon ja ajoon liittyvät kulut, kuten vakuutus-, polttoaine- ja huoltokustannukset. Tässä artikkelissa käymme läpi vuoden 2022 aikana autoilun muuttuneet kustannukset ja arviomme vuoden 2023 autoilun kustannusta.

Auton omistamisen kustannukset: vakuutukset, polttoaine ja huolto

Auton omistaminen voi olla kallista, varsinkin kun huomioidaan vakuutus-, polttoaine- ja huoltokustannukset. Pelkkä vakuutus voi usein olla kalliimpi kuin itse auton kuukausimaksut. On myös otettava huomioon polttoaineen hinta, joka voi vaihdella suuresti raakaöljyn hinnan mukaan. Ja lopuksi huolto. Vaikka tekisit kaiken huolloista itse, osien ja tarvikkeiden ostaminen maksaa silti. Kaikki nämä tekijät tulee ottaa huomioon, kun mietitään autoilun kuluja.

On olemassa muutamia tapoja kompensoida auton omistamisesta aiheutuvia kustannuksia. Yksi tapa on etsiä parhaita vakuutustarjouksia. Toinen tapa on valita polttoainetta säästävä auto. Huoltokustannukset voidaan myös minimoida pitämällä autostasi hyvää huolta ja havaitsemalla ongelmat ajoissa.

Huolimatta korkeista omistuskustannuksista, useimmille arjen liikkujille oma auto on järkevin valinta. Joillekin se on välttämätön osa heidän työtään, tai välttämätön työkalu sujuvan arjen pyörittämiseen. Toisille se on mukavuuden tai vapauden kysymys.

On myös olemassa toinen vaihtoehto, jolla pääset nauttimaan autoilun eduista, mutta joka ei ole kustannuksilta ja velvoitteelta yhtä kallista ja sitovaa kuin auton omistaminen.

Lue lisää yhteiskäyttöautoilusta täältä!( Tähän linkki h1 Kaikki mitä sinun pitää tietää yhteiskäyttöautoista -artikkeliin )

Ajokustannukset vuonna 2022 nousivat rajusti vuodesta 2021

Polttoaineen hinta nousi vuonna 2022 rajusti vuoteen 2021 verrattuna.

Bensiinin hinta oli vuonna 2021 alimmillaan noin 1,48 € ja kalliimmillaan 1,88 €. Vuonna 2022 bensiinin hinta on ollut alimmillaan 1,88 € ja kalleimmillaan 2,57 €. Eroa vuosien välillä on 0,40 – 1,02 € välillä.

Dieselin hinta oli vuonna 2021 1,32 € – 1,62 €. Vuonna 2022 Diesel maksoi 1,78 € – 2,09 €. Dieselin hinnannousua on siis tapahtunut vuoden 2022 aikana noin 0,40 € - 0,47 € riippuen verrattavasta kuukaudesta.

Auton korjaus- ja huoltokustannukset

Auton korjaus voi tulla kalliiksi riippuen autosi huollon tarpeesta ja mahdollisten vaurioiden vakavuudesta. Kustannukset auton korjauksissa nousevat nopeasti, jos ongelmaa on vähänkään hankala paikantaa. Autovakuutuksen maksavat Suomessa kodinplazan mukaan noin 140,00 € – 1 350,00 € vuodessa riippuen auton merkistä, mallista, sylinteritilavuudesta sekä vakuutuksen laajuudesta.

Op:n artikkelin mukaan ”Toyota Avensiksen huolto-ohjelman mukaan auto pitää huoltaa 15 000 km:n välein. Huolto osuu siis 30 000 km:n ajomäärällä kohdalle kaksi kertaa vuodessa. Öljynvaihtohuollosta selviää n. 150 €:lla, mutta laajempi määräaikaishuolto on usein 250 €. Yhteensä huoltokustannukset ilman korjauksia ovat vuodessa n. 400 €.”

Auton rahoituksen kustannukset: korot ja kuukausimaksut

Auton rahoituskustannukset voivat olla merkittävä kuukausittainen kulu, varsinkin jos sinulla on korkea korkotaso. Jos tarvitset autoon rahoitusta, on tärkeää löytää mahdollisimman pieni korko rahoituksellesi. Tässä on muutamia vinkkejä parhaan tarjouksen saamiseksi autolainallesi.

  • Vertaa ensin useiden lainanantajien korkoja. Saatat saada halvemman hinnan ostoksilla.
  • Ota huomioon lainan pituus. Lyhyemmällä lainalla on korkeammat kuukausierät, mutta säästät paljon lainan korkokuluissa.
  • Varmista että sinulla on varaa kuukausimaksuihin. Autolainan kuukausi erä vaikuttaa aina arkeen etkä halua joutua tilanteeseen, jossa maksusi erääntyvät joka kuukausi.

Seuraamalla näitä vinkkejä voit varmistaa, että saat parhaan tarjouksen autolainasi ja vältät taloudellisen stressin.

Esimerkkilaskelma:

7500 €:n vakuudettoman joustoluoton‍ kokonaiskustannus on 5 vuoden ja 3 kk:n laina-ajalla 9349 €. Vuositasolla lainanhoitokulut ovat 360 €. Kuukausieräksi laskelmassa muodostuu 150 €.

Arvonalenema: kuinka paljon arvoa auto menettää ajan myötä?

Auton arvonalenema on yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka on otettava huomioon autoa ostettaessa. Usein sanotaan, että uusi auto menettää 20% arvostaan heti kun se lähtee jälleenmyyjältä. Vuoden kuluttua se voi olla arvoltaan vain 30-40 % alkuperäisestä arvostaan. Keskimääräinen autonomistaja vaihtaa tai myy ajoneuvonsa neljän tai viiden vuoden välein, joten auton arvonalenemalla voi olla merkittävä vaikutus siihen, kuinka paljon rahaa he saavat takaisin alkuperäisestä sijoituksestaan.

On olemassa useita muita syitä, jotka vaikuttavat arvonalenemiseen, mukaan lukien merkki ja malli, mittarilukema, kunto ja kysyntä. Esimerkiksi luksusajoneuvot tyypillisesti menettävät arvoaan hitaammin kuin uudet perusautot. Ajoneuvot, joiden ajokilometrimäärä on suurempi, menettävät arvoaan nopeammin kuin autot, joilla on ajettu vähemmän. Toisaalta taas autot, joilla on jo paljon kilometrejä alla eivät euromääräisesti enää menetä vuositasolla merkittävää määrää arvoa, koska auton arvo on yleensä valmiiksi jo alhainen. Toisaalta näissä autoissa riskit ylimääräisille kuluille tulee auton huonosta kunnosta johtuvasta huollon tai korjaamisen tarpeesta. Suosituimmat autot säilyttävät yleensä arvonsa paremmin kuin ne, jotka eivät ole yhtä suosittuja.

Loppupäätelmät artikkelista

Ylen lehtijutussa käsitellään hyvin eri hintaluokkien autojen todellisia vuosikustannuksia ja miten autojen arvonalenevat vaikuttavat kokonaiskustannukseen. Päätelmänä tästä vuonna 2018 tehdyssä lehtijutusta voimme todeta 20000 € - 40000 € kustanteisen auton, normaalikuluttajan käytössä maksaneen jo tuolloin 5000 € - 8000 € vuodessa.

Autoilu maksaa aina. Luultavasti merkittävästi enemmän mitä ajattelemmakaan, joillekin auto on arkeen välttämättömyys, toiset haluavat sen vapauden tai mukavuuden takia.

Niille, jotka etsivät muuta mahdollisuutta arjen liikkumiseen suosittelemme tutustumaan yhteiskäyttöautoiluun täältä. ( Tähän linkki etusivuille )

Lähteet

https://www.op-media.fi/omat-rahat/oletko-koskaan-laskenut-mita-autolla-ajaminen-oikeasti-maksaa/

https://www.nerdwallet.com/article/loans/auto-loans/total-cost-owning-car

https://www.aut.fi/tilastot/verotus_hintakehitys_ja_liikennemenot/bensiinin_ja_dieselin_hintakehitys

https://kodinplaza.fi/vakuutukset/autovakuutus/hinta

https://yle.fi/uutiset/3-10042081